Origami for the blind

Julehjerte

Julehjertet er en hjerteformet kurv som kan hænges på juletræet eller andre steder, med lidt slik i, præcis som det traditionelle, flettede julehjerte. Alternativt er det en glimrende hat, foldet fra et noget større stykke papir.

Design
Erik Rønholt.
Type
Dekoration.
Sværhedsgrad
Nem.
Papir
A5 eller A4, gerne med forskellig for- og bagside.

Foldning

Se også ordbog og generel hjælp..

 1. Papiret er vandret, med de lange kanter i top og bund. Hvis for- og bagside er forskellige, hav forsidefarven forrest, så vil der kommer farvede trekanter langs overkant og sider af hjertet.
 2. Fold den nederste, lange kant til toppen. Fold ud igen.
 3. Drej papiret så det er lodret, med de korte sider i top og bund.
 4. Fold bundkanten til toppen. Toppen har nu en åben kant med to lag.
 5. Fold begge lag af den venstre kant over til den højre kant. Genbrug den eksisterende foldelinje.
 6. Forneden er der to foldede kanter som mødes i et halvåbent hjørne til venstre.
 7. Fold nederste, højre hjørne op og til den venstre, foldede kant. Dette vinklehalverer det nederste, venstre hjørne.
 8. Gentag dette bagpå.
 9. Udfold den oprindelige, lodrette midterlinje.
 10. Overordnet er formen en irregulær femkant. De to bundkanter er foldede, de tre andre kanter er åbne med to lag. De indfoldede hjørner vender mod dig, og bagsiden er glat.
 11. De to foldede hjørner som ligger langs den lodrette midterlinje, former to trekantede lommer med åbningen opefter.
 12. Masefold lommerne, dvs.: Åbn dem en ad gangen, og tryk hjørnet ned så lommen bliver flad igen, nu på den anden led og med det tidligere lommehjørne oven påp den resterende foldede kant.
 13. Lommerne er nu diamantformede symmetrisk om foldekanten, og deres egne, foldede kantede mødes i bundhjørnet.
 14. Den del af diamantformen der stikker uden for foldekanten, skal foldes om på bagsiden:
 15. Vend papiret om så den glatte side er mod dig.
 16. Det nedre, venstre, stumpe hjørne er den del af diamantformen som stikker ud og skal foldes. Fold det som langt som det kan, det vil sige, langs den oprindelilge, foldede kant.
 17. Gentag forrige trin med det stumpe hjørne nederst i højre side.
 18. Formen er igen den irregulære femkant, nu med en halvdiamant i hver side. Halvdiamanten har en rå kant som løber fra dets hjørne og møder foldekanten vinkelret. Resten af tiden holdes for- og bagside ens.
 19. Fold øverste lag af det venstre tophjørne ned mod højre. Foldelinjen skal følge den rå kant inde i diamanten, foldekanten i nederste venstre side skal matche sig selv, og den øverste, rå kant skal følge den lodrette foldelinje i midten.
 20. Gentag sidste trin med højre tophjørne. De foldede flapper skal mødes langs midten og i et retvinklet hjørne i toppen.
 21. Gentag de to sidste trin på bagsiden.
 22. Hjertet former nu et kvadrat med et åbent dobbelt-tolags hjørne i toppen og halvåbne hjørner til venstre og højre. Ned mod det lukkede bundhjørne mangler de indfoldede flapper en trekant; her har de i stedet en rå, vandret kant.
 23. Fold disse rå kanter lige op så langt de kan. Foldlinjen vil være vandret og hænge fast i de venstre og højre hjørner.
 24. Gentag bagpå.
 25. Fold tophjørnet ned over de rå kanter vi lige foldede op.
 26. Gentag bagpå.
 27. Hjertet former nu en irregulær femkant med en vandret linje på toppen, to 45 graders skuldre til venstre og højre for den, og to foldede kanter som i en 45 graders vinkel går ned til bundhjørnet, det vil sige, hjørnerne i bunden og til venstre og højre er alle retvinklede.
 28. Forside og bagside ser ens ud. Lad os tjekke lagene, fra det nederste i forsiden til det øverste.
 29. I midten er et enkelt, glat lag som fortsætter ud under de andre lag, og som har samme form som hele hjertet. Så er der til venstre og højre trekantede dobbeltlag fra den tidligere diamant, med den spidse ende ned mod bundhjørnet. Dernæst er der to flapper foldet op mod topkanten. De halverer venstre og højre hjørne. Nær hjørnerne har de to flapper et ekstra lag i form af en lille, ligebenet, retvinklet trekant. Endelig er det øverste lag en retvinklet trekant foldet ned fra toppen. Den skjuler samlingen under sig og når et lille stykke ned i den ellers trekantformede trekant vi kan se af bundlaget.
 30. mellem forside og bagside af hjertet er der en lomme, åben den i toppen.
 31. Pres lommen flad fra siderne, så den bliver flad i den anden retning.
 32. Hjertet er færdigt.
 33. De mange lag former et rent og stiligt mønster. Særligt er der i midten en stor, kræmmerhusformet trekant som peger ned mod bundhjørnet.

Brug

Hvis du laver hjertet fra A4, lav en strimmel ca. 20 gange 1 centimeter, og lim enderne fast indvendigt i hjertet som hank.

Det traditionelle, dekorative danskje julehjertet er flettet af papir, fyldes med nødder eller slik og hænges på juletræet eller andre steder. Ovenstående simplere hjerte er meget stiligt, men kan ellers bruges på tilsvarende måde.

Alternativt, fold hjertet fra en avisside og brug det som hat.