Origami for blinde

Det gyldne lyn

Formen er en terning-agtig bold med to par af vinger på siden nær toppen. Det minder om det gyldne lyn fra Harry Potter-universet.

Selve modellen er gammelkendt og har traditionelt været kaldt flere ting, bl.a. vinget vandbombe, fluefængsel eller tepotte. Man kan også sætte en snor i og bruge den som pynt på juletræet.

Der er et lille hul foroven så man kan komme ting indeni:

Design
Traditionel.
Type
Action.
Sværhedsgrad
Nem.
Papir
15 til 21 cm kvadrat.

Foldning

Se også ordbog og generel hjælp.

Basen

 1. Start med at lave trekantbasen. Hop til vejledningen, og gå tilbage hertil når du har lavet den.
 2. Du har nu en trekantet, flad form. Hold den med det retvinklede hjørne nedefter, den lange side med de åbne kanter opefter, og to spidse hjørner ude i hver side foroven. De 2 plus 2 spidser bliver vinger.

Kroppen

 1. Fold de to vingespidser i øverste lag ned til hjørnet i bunden, en spids ad gangen.
 2. Vend modellen fra venstre mod højre, så den anden side vender mod dig og hjørnet stadig er i bunden.
 3. Fold de to resterende vingespidser ned til hjørnet i bunden, en ad gangen.
 4. Formen er nu et kvadrat, med de fire spidser og hjørnet forneden, to nye hjørner i hver side, og et enligt, nyt hjørne toppen. Det nye hjørne låser de oprindelige sider sammen og har et lille, svært at mærke hul i spidsen.
 5. Vi skal nu folde de nye sidehjørner ind til midten, to på hver side. Du kan gøre det direkte, eller som beskrevet i de næste trin, måle lidt ud.
 6. Tag den venstre vingspids fra forsiden forneden og fold op til hjørnet i toppen.
 7. Ombukket inde ved midterlinjen markerer midten.
 8. Fold det forreste hjørne fra højre side ind til midten.
 9. Vip den venstre vingespids tilbage til bunden igen.
 10. Fold det forreste hjørne fra venstre side ind til midten, dvs. hvor det højre hjørne du lige foldede ind, er.
 11. Forsiden er nu formet som en sekskant, med et retvinklet hjørne foroven og forneden, og den lange side af de indfoldede sidetrekanthjørner i siderne.
 12. Vend modellen venstre mod højre, så der igen er en kvadratisk side mod dig.
 13. Vi skal folde de to resterende sidehjørner ind til mditen. I stedet for at måle ud til midten, bruger vi kanten fra de indfoldede sidehjørner bagpå som forlæg.
 14. Fold venstre sidehjørne ind til midten, så foldelinjen ligger oven i hjørnefolden bagpå.
 15. Fold højre sidehjørne ind til midten, så foldelinjen ligger oven i hjørnefolden bagpå.
 16. Kropen er færdig. Den ser sekskantet ud. Fra hver siden ligger en lille, tyk, retvinklet trekant ind mod midten. De fire vinger ligger under trekanterne og peger ned mod bundhjørnet. Vi skal nu vingerne til at stritte ud til siden i øverste halvdel i stedet.

Venstre vinge

 1. For at gøre de næste trin nemmere, skal du sikre at folderne i venstre og højre side af kroppen er skarpe. Mas dem hårdt med en negl ned mod bordet. Alternativt kan du holde om kanten med to fingre fra hver hånd og massere kanten lidt.
 2. Den tykke trekant i venstre side som peger ind mod midten, vip den op så den peger vinkelret ud mod dig i stedet.
 3. Tag fat i vingespidsen i venstre side forneden og træk den lidt over mod højre så den opvippede trekant åbner sig lidt.
 4. Når du trækker i vingen, åbner den opvippede trekant sig to trekanter som er hængslet sammen i en fold i den kant der er opefter. Den venstre af de to trekanter er desuden hængslet i en fold i siden af kroppen, mens den højre hænger fast i vingen.
 5. Åbn de to trekanter op til en stor trekant der lægges fladt ned mod kroppen. Der laves ikke nye folder, det er kun de to hængselfolder der bruges. Den venstre trekant vipper fladt ind mod midten. Den højre trekant ender med at dreje rundt så den lang kant med vingehængslet er opefter. Vingen følger med uden du rører ved den.
 6. Dobbelttrekanten ligger fladt mod kroppen. Vingekanten står vinkeltret ud mod dig. Vingespidsen peger mod højre. I venstre side buer vingekanten opefter og ind til tophjørnet.
 7. Vip hele vingen nedefter i trekanthængslet. Buen i venstre side flader ud, og til sidst trykkes den flad så der danner sig en trekant oven på venstre ende af vingen, med en spids i toppen af modellen og en anden spids i underkanten af vingen.
 8. Vingen ligger fladt mod kroppen og peger ud mod højre. Det var jo venstre vinge, så den skal pege derover i stedet.
 9. Fold vingen over mod venstre, i en lodret foldelinje i midten af modellen.
 10. Den første vinge er klar.

Højre vinge

Vingen i højre side er en gentagelse af den til venstre, idet der blot byttes om på højre og venstre i beskrivelsen.

 1. Den tykke trekant i højre side som peger ind mod midten, vip den op så den peger vinkelret ud mod dig i stedet.
 2. Tag fat i vingespidsen i højre side forneden og træk den lidt over mod venstre så den opvippede trekant åbner sig lidt.
 3. Når du trækker i vingen, åbner den opvippede trekant sig to trekanter som er hængslet sammen i en fold i den kant der er opefter. Den højre af de to trekanter er desuden hængslet i en fold i siden af kroppen, mens den venstre hænger fast i vingen.
 4. Åbn de to trekanter op til en stor trekant der lægges fladt ned mod kroppen. Der laves ikke nye folder, det er kun de to hængselfolder der bruges. Den højre trekant vipper fladt ind mod midten. Den venstre trekant ender med at dreje rundt så den lang kant med vingehængslet er opefter. Vingen følger med uden du rører ved den.
 5. Dobbelttrekanten ligger fladt mod kroppen. Vingekanten står vinkeltret ud mod dig. Vingespidsen peger mod venstre. I højre side buer vingekanten opefter og ind til tophjørnet.
 6. Vip hele vingen nedefter i trekanthængslet. Buen i højre side flader ud, og til sidst trykkes den flad så der danner sig en trekant oven på højre ende af vingen, med en spids i toppen af modellen og en anden spids i underkanten af vingen.
 7. Vingen ligger fladt mod kroppen og peger ud mod venstre. Det var jo højre vinge, så den skal pege derover i stedet.
 8. Fold vingen over mod højre, i en lodret foldelinje i midten af modellen.

Resterende vinger

De to vinger på forsiden af modellen er færdige.

 1. Vend modellen om fra venstre mod højre, og gentag ovenstående trin for vingerne i venstre og højre side.
 2. Foldningen er færdig. Kroppen er sekskantet, med form som et kvadrat med en retvinklet trekant i top og bund. I den øverste halvdel af kvadratet ligger to vinger ud til venstre, den ene på bagsiden, og tilsvarende i højre side.

Oppustning

 1. Saml de to vinger på forsiden og hold om dem med to finger på den ene hånd, så vingerne er vinkelret ud fra kroppen.
 2. Gør det samme med de to vinger på bagsiden, idet du holder om dem samlet med den anden hånd.
 3. Mens du holder om vingeparrene, to vinger i hver hånd, trækker du let i dem så kroppen åbner sig lidt. Træk ikke så hårdt at papiret trækkes i stykker.
 4. Drej modellen i luften så hænderne trækker mod venstre henholdsvis højre, og toppen med det lille hul peger mod dig.
 5. Sæt læberne ned mod hullet og giv et kort, kraftigt pust ind i hullet, mens du opretholder trækket i vingerne.
 6. Kroppen fyldes med luft og åbner sig op i en terningagtig facon.
 7. Det gyldne lyn er færdigt og klar til at flyve ud i verden.